A Kiskunsági Nemzeti Park legkisebb kiterjedésű, de egyik legérdekesebb területe (Szikra) Tősedő. A szikrai Holt-Tisza a Vásárhelyi Pál tervei alapján végrehajtott folyószabályozás során mesterségesen levágott ága a folyónak. Körülbelül 7 km hosszú patkó alakú folyókanyarulat, amely a déli ágon létesített zsiliprendszerrel kapcsolódik az élő Tiszához.

A víz felszínén szép foltokat alkot a fehér virágú tündérrózsa, a sárga színű vízitök valamint a vízipáfrány félék egyetlen hazai képviselője, a rucaöröme. A parti szegélyek gyakori növénye a mocsári nőszirom, nyílfű, békabuzogány. Kisebb foltokban nád és gyékény is előfordul. A vízparttól felfelé haladva fűz és nyár, majd tölgy, kőris és szil ligeterdőket találunk.

Az erdők ritka madara a fekete harkály, de megtalálható a vörösbegy, az erdei pinty, a csuszka és a fakusz. A madárvilágot csónakkirándulás alkalmával figyelhetjük meg legjobban, a víz felett gyakran látni le-lecsapó fattyú szerkót, pocgémet, üstökös gémet, bakcsót és szürke gémet. Nagytestű emlősök közül az őz, vaddisznó, valamint a vidra él itt. A holtág és környezete kitűnő életteret kínál a mocsári teknősnek és a vízisiklónak.

A Nemzeti Park tőserdei védett területén, a “nagytisztáson” építtette 1926-ban Kecskemét erdőmérnöki szolgálati lakás céljára az általában csak kastélyként emlegetett kétszintes, tájba illő, műemlék jellegűnek nyilvánított épületet. Itt forgatta Jancsó Miklós a Sirokkó című filmet. A terület a kijelölt turistaúton szabadon látogatható.

A mostani vadászkastély és az üdülőtelep közötti út mentén bugyog fel az egyetlen alföldi forrás.

A természeti szépségek, a Holt-Tisza szabad strandja, a termálfürdő, az üdülőtelep és a kemping a területet közkedvelt pihenőhellyé teszi. A holtágra néző kiállítótorony, a csónakázási és horgászási lehetőség, a fajátszótér nagyon kedvelt a kirándulók körében.

Hagyományos rendezvények a Holt-Tisza parton a Tőserdő Szépe választás, Tős-triatlon, Pop-rock fesztivál, Kézműves nap, Augusztus 20.-i rendezvénysorozat.

Az üdülni vágyók kényelmét szolgálja számos étterem, büfé és fagyizó.